– en meget effektiv jobsøgningsmetode

Jobsøgning gennem netværk handler om, at bruge dine forbindelser til at bane vejen for en direkte personlig kontakt mellem dig og virksomheden – den chef du gerne vil arbejde for.

Målrettet arbejde og god forberedelse giver rigtig gode resultater med jobsøgning gennem netværk.

Når du er afklaret med dit jobmål og har sat dig for at gå efter en bestemt type job i en bestemt virksomhed – så kan du fx gribe det an på følgende måde:

STEP 1 – koble jobmål og netværk

Når du vil tjekke dit netværk til en bestemt virksomhed, så er det en god idé at finde virksomhedens profil i LinkedIn. Det gør du ved at indtaste virksomhedens navn i søgefeltet. Når du er på profilen, vælger du at se alle xxx medarbejdere, og herefter åbner LinkedIn en ny fane i din browser, hvor du kan få overblik over dine 1. og 2. grads forbindelser – hvis du sætter tjek-tegn i boksen for 2. grads forbindelser, får du overblik over, hvor mange og hvem du kan række ud efter via en af dine 1. grads forbindelser. Herefter gør du således:

  1. Find ud af om du kender nogen, som ser ud til at have en rigtig god forbindelse til den chef, du gerne vil arbejde for.
  2. Tag derefter kontakt, og snak med den person, som du selv kender rigtig godt – dvs. din egen 1. grads forbindelse – gør det mundtligt på en telefon. Formålet med snakken er at høre, hvor godt han/hun kender chefen. Hvis de kender hinanden rigtig godt, beder du din egen forbindelse om at holde sig klar til at gøre dig den tjeneste at kontakte chefen og bede vedkommende om at tage et kort møde med dig. Du får altså at din egen ven til helt konkret at bane vejen for, at dit opkald til chefen er ventet og accepteret på det tidspunkt, hvor du selv er klar. Hvis din ven svarer ja – går du videre med step 2
STEP 2 – forberedelse af ansøgningsmaterialet

Inden du tager kontakt, skriver du en uopfordret ansøgning og et målrettet CV til virksomheden, hvori du begrunder, hvilke opgaver du godt kunne tænke dig at arbejde med i virksomheden, og hvorfor du gerne vil arbejde for netop den virksomhed – og du underbygger dine relevante kompetencer, ligesom hvis du søgte på et opslag.

Når du har det på plads vender du tilbage til din ven (se STEP 1) og beder vedkommende om at kontakte chefen mhp en aftale om, at det er helt fint, at du selv kontakter chefen direkte mhp et møde. Og nu går din jobsøgning gennem netværk for alvor i gang.

STEP 3 – en god første telefonkontakt

Sæt et mål for den første kontakt med chefen – hvad vil du gerne opnå med samtalen udover at aftale tidspunktet for det personlige møde? Tænk over hvordan du vil indlede og præsentere dig selv. Øv dig flere gange, så det flyder naturligt …og så du kan improvisere på en relevant måde. Her kan du læse mere om en god telefonsamtale. 

STEP 4 – selve mødet og samtalen

Forbered dig lige så grundigt som, når du skal til jobsamtale.

Medbring din uopfordrede ansøgning og dit CV til mødet – og sig at du også mailer materialet efter mødet, så chefen nemt kan videresende det til andre i virksomheden. Sørg også for at forventningsafstemme, hvordan I holder kontakt efter mødet.