I en god jobsamtale lægges grunden til et samarbejde, som fylder mange timer hver dag i dit liv, og som måske kommer til at vare i mange år. Det handler om at mødes i øjenhøjde, føle hinanden lidt på tænderne …mærke kemien …og begynde at bygge en relation.
På den måde har alle ansvar for, at det bliver en god jobsamtale.
Det vigtigste i jobsamtalen
Det handler om at overbevise din kommende chef om, at du virkelig er interesseret i jobbet – dvs. at du er motiveret for de konkrete opgaver i jobbet og har lyst til at arbejde for virksomheden. Det handler også om at overbevise chefen om, at du har de efterspurgte kompetencer, så du kan løse opgaverne. Chefer kan godt li’ medarbejdere, der både vil og kan.
Forberedelse af en god jobsamtale
Jo bedre forberedt du er, jo mere overskud har du i jobsamtalen til “bare” at være dig selv – og det gi’r ro til at møde dine samtalepartnere og gøre et godt indtryk fra starten. Derfor har forberedelsen rigtig stor betydning for, at det bliver en god jobsamtale.
Som forberedelse er det en god idé at læse jobannoncen igen og minde dig selv om, hvad det er for et job – og sikre at du er opdateret om virksomheden. For at opnå en god jobsamtale er det også rigtig vigtigt, at du er godt forberedt i dit materiale – det gælder både din ansøgning og dit CV.
Hvis du på et tidspunkt har været igennem en kompetenceafklaring, så er også en rigtig god idé at finde dine mest relevante succeshistorier frem – så du kan underbygge og eksemplificere dine kompetencer.
Forbered din præsentation
Sæt dig i dine samtalepartneres sted og forbered dig på en kort præsentation af dig selv. Tænk virkelig på “kundens behov” og vær bevidst om virksomhedens behov – dvs. det handler om din forståelse af, hvad der skal til for at skabe værdi i stillingen – så det er relevante og efterspurgte ting du kommer ind på – og ikke alt muligt andet.
Det er en god idé at forberede din præsentation i “små blokke” (nærmest som en lille sang) eller i et struktureret flow som fx:
- Din motivation for at søge jobbet
- Lidt om dit hidtidige arbejdsliv, hvor du nævner dit aktuelle/seneste job først
- Lidt om din lederprofil (kun hvis det er et lederjob)
- Dine væsentligste faglige kompetencer og personlige kompetencer med relevans for jobbet evt. krydret med små konkrete eksempler på succeshistorier
- Og til slut lidt om dig selv som privatperson og din fritid
Det gør dig fleksibel i samtalen, fordi du både kan “synge sangen” i ét flow, men du kan også klare interviewet, hvis det former sig som spørgsmål/svar, spørgsmål/svar osv.
Selvom jeg bruger analogien med at “synge sangen”, så handler det ikke om at ha’ et manuskript og heller ikke om udenadslære. Det handler derimod om lære dine budskaber godt at kende. Øv dig mange gange, så du frit kan variere/improvisere uden, at du taber tråden.
Når du ved, at din forberedelse er relevant og godt struktureret, så får du en følelse af at kunne levere en god jobsamtale – og det dæmper eventuel præstationsangst. På den måde kan du være mere dig selv i situationen.
Øv dig på standardspørgsmålene
Det er også en god idé at øve sig på at svare på en række af de “standardspørgsmål”, som du kan blive stillet. Det kan være spørgsmål som:
- Giv mig én god grund til, at vi skal vælge netop dig?
- Hvad er dine 3 stærkeste sider i forhold til denne stilling?
- Hvis du nu skulle nævne én svag side i forhold til jobbet – hvad skulle det så være?
- Hvorfor vil du gerne arbejde for os? osv.
Du kan lige så godt beslutte dig på, hvordan du vil besvare disse spørgsmål på forhånd, så du ikke mister fokus og skal lede efter svarene i selve samtalen. Det er også med til at sikre en god jobsamtale.
NB! God forberedelse handler om at være afklaret og i balance – det er ikke et spørgsmål om udenadslære.
Hos PeopleResource får du hjælp til både forberedelse og træning af jobsamtalen – også med video feedback.